Joan Laporta: Garantia d’espectàcle!


Ja la tenim aquí: Solidaritat Independentista o Solidaritat Catalana per la Independència o Solidaritat Catalana de Joan Laporta o, simplement, el ‘Laporta, home!’ ha entrat al Parlament de la Generalitat amb 4 escons: un per Girona, que li pren a ICV, i tres a Barcelona, insuficient per a formar grup propi i que es veurà obligat a compartir cotxe oficial, secretaria, iniciatives, temps de paraula… amb la seva antítesi: Ciutadans. Això promet espectàcle! Per fi el nostre Parlament tindrà la seva Cicciolina, el seu Berlusconi, la seva Elena Baescu, la seva Natasja Oelermans.

Joan Laporta ja és aquí.

El fenòmen Laporta té molts punts de coincidència amb el fenòmen Berlusconi. Ambdós han sigut president d’un gran club de futbol, són salvapàtries, els hi manca programa polític clar, són d’esquerres o de dretes segons l’hora del dia, es nodreixen políticament d’un altre partit (i només d’aquest partit) i van irrompre a la política quan els seus negocis foscos amenaçaven amb portar-los davant d’un tribunal. Feien veure que creien honestament en una causa política amb tota la seva ànima, però no: només buscaven la inmunitat parlamentària.

Berlusconi va fundar ‘Força Italia’, un partit simplement demagog nodrit amb descontents del partit Cristianodemòcrata i amb seu al Carrer de la Humilitat, 36 de Roma. El lema ‘Força Italia‘ és el que molts seguidors de la sel·lecció italiana de futbol criden als estadis… Al 2009 aquest primer partit es va quedar petit i va fundar al 2009 Poble de la Llibertat, que va devorar sense contemplacions tot l’espai de la dreta italiana a absorvir partits com el abans totpoderòs cristianodemocràta o partits de tall feixista com el Partit Republicà Italià o Alleanza Nazionale, de Gianfranco Fini, partit que podria derribar a Berlusconi i escenificar amb una moció de confiança l’enterrament final de vell verd Berlusconi.

Dubto de si Laporta tindrà una carrera tan meteòrica i escandalosa com en Berlusconi, però sí crec que els primers punts en comú hi són: futbol, tribunals, dones, por a un enemic, en el nostre cas Espanya i en el de Berlusconi el comunisme, i ultradreta nacionalista. Solidaritat per la Independència s’està nodrint de votant descontent d’Esquerra, votant de dreta que votava a un partit d’Esquerres amb l’excúsa de la independència… incongruències passades que ara, per fi, comencen a resoldre’s amb l’atomització de l’espai independentista.

S’haurà de veure què és el que farà en Laporta, no oblidem que Solidaritat Independentista és el primer partit de la història constitucional d’Espanya que es presenta sense un programa polític més enllà d’un manifest fundacional resumible en una frase com ‘Tant de dia com de nit, la culpa la té Madrid, volem la independència sense referendum ni mandangues‘. Potser ens trobem un Laporta que és la riota del Parlament amb el seu discurs exaltat i pujat de revolucions amb expressions com ‘Al loro! Que no nos embauquen’ i coses per l’estil. Tampoc Berlusconi tenia fusta de polític, i per això el seu primer govern no va durar ni un any, i ningú donava un duro per ell. Avui Berlusconi, a més de ser la caricatura més grotesca del masclista italià incapaç d’acceptar que és més a prop dels 80 que dels 30, és l’home que ha unit la dreta i l’ha catapultat cap als rites feixistes, tot convertint la República Italiana en un estat més proper al feixisme que a la democràcia europea posterior a la caiguda del mur.

Molta gent no veia en Laporta ni un polític amb ganes de lliurar-se la justícia, ni un nou-ric borratxo que es banyava amb xampany francès de primera a Luz de Gas, ni coneix de com es va aprofitar del seu càrrec al FCB per a enriquir-se perque, simplement, no sap on està Uzbekistan. Molts veien les 6 copes , el 2 a 6 i els éxits esportius… o un discurs contundent contra un enemic comú nacional. Com amb Berlusconi. Si Laporta sap modular, i aquí està el seu perill, un discurs demagog prou intens i buit i CiU no compleix les seves promeses (que en sobiranisme no en complirà ni una) la data de les properes eleccions, novembre de 2014, serà prou simbòlica per a movilitzar encara més gent.

Hi hem de sumar la part preocupant del tema. Una Esquerra en estat de ‘xoc’, amb un trauma que promet arrossegar tota la legislatura, es mostra disposada a pactar candidatures per les municipals a les quatre capitals, la repetició de la història italiana pot estar servida. En la seva desesperació per a salvar els mobles, els Cristianodemòcrates italians, ja molt atomitzats, van recolçar l’investidura de Berlusconi al 1994. i van buscar pactes estables estables de governabilitat. El preu que van pagar va ser desapareixer definitivament, ja que el votant de la dreta cristiana va fugir a la ultradreta italiana.

Tot i amb això em temo que Laporta, més que ser un màrtir o un cabdell de la causa ‘catalana’, serà una Cicciolina amb panxa incapaç de fer res més enllà de quatre proclames per a cridar l’atenció… una cosa és dirigir un club de futbol i una altra fer política durant 4 anys sense fer el ridícul. Haurem d’estar atents.

Advertisements

5 thoughts on “Joan Laporta: Garantia d’espectàcle!

 1. No es pot saber quants vots hauria tingut aquest poti-poti de Solidaritat si no hagués tingut en Laporta com a cap visible. Potser no tants com Reagrupament, del qual és un plagi descarat.

  En tot cas, no hi ha dubte que Solidaritat és un invent al servei de les ambicions personals d’en Laporta, però que no és sols en Laporta, que pot ser un personatge famós (amb totes les connotacions del terme) però com a polític no dóna la talla. També cal tenir en compte els ideòlegs del partit, com l’ex notari A. López Tena i “l’Imparable” Hèctor Bofill, que no és que tinguin gaires idees (si s’ha de jutjar pel magre programa electoral de la formació), però que també voldran remenar les cireres.

  I a més, perquè no se’l pugui acusar de fatxa i de no ser prou transversal, cal recordar que va fer un pacte electoral amb el PSAN, una sigla històrica en la lluita per l’alliberament nacional dels Països Catalans, que almenys fa mig segle que es multiplica però no creix i que ara ja podem titllar de marxista grouchista. (Per allò que diu: “Aquests són els meus principis. Si no us agraden en tinc uns altres.”)

  Bé, confiem que l’invent no duri més d’una legislatura, si és que arriba al final. Mentrestant, tenim diversió assegurada.

 2. Laporta s’ha presentat i reivindicat com el salvador de la nostra pàtria al voler aglutinar no sota les seves sigles, si no sota el seu nom tot l’independentisme català. És molt semblant al que va fer Berlusconi al 1994 amb la dreta… i Aznar al 1988 al unir liberals, cristianodemòcrates, ‘aliancistas’ i ex-falangistes variats sota les sigles ‘PP’.

  D’altra banda, el feixisme té moltes cares, fins i tot una que sembla esquerra. Mira si no el comunisme soviètic… I em nego rotundament a acceptar a Laporta com a un individuu d’esquerres. El seu programa econòmic és ultra-liberal i redactat, paraula a paraula, per Sala i Martí.

  1. I tant, en Sala i Martí, un altre dels il·lustres i preclars mentors del “capo di capi”.

   Com m’ha pogut passar per alt l’etern candidat al Nobel d’Economia?

 3. Es una vergonya per la història del Parlament de Catalunya que una plataforma demagògica liderada per un pallasso i sense cap mena d’ideologia més enllà de repetir com un lloro “independència” tingui representació electoral.
  I ara diuen que es volen presentar a les municipals. A que? A proclamar la independència d’Igualada? A fer referèndums farsa dia si i dia també???
  Espera’t que com obtinguin alguna alcaldia encara riure’m més! A veure com es posen d’acord els comunistes ultres del PSAN i els neolliberals de Sala i Martín

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s