En peu, famèlics controladors!


La notícia saltava el divendres 3 de desembre, a l’inici del pont de la Constitució més llarg dels darrers anys, cap a les 18h: els controladors aeris han marxat a casa alegant malaltia. Hores després vàrem saber que no eren a casa, si no a l’auditori d’un dels hotels que rodeja l’aeroport de Madrid-Barajas. Primer sorpresa i després indignació popular canalitzada via Twitter i Facebook. Poques vegades hem vist tanta unanimitat: els controladors aeris mereixen un càstg exemplar.

Crec que la situació és extraordinaria i molt greu. L’únic precedent a la situació que tenim actualment és la del maig de 1981 als Estats Units, on el Sindicat Americà de controladors va decidir iniciar per sorpresa una vaga indefinida tot abandonant els seus llocs de treball. Allà la resposta no es va fer esperar: si en 48 hores no tornaven als seus llocs de treball, anirien tots al carrer. Mentrestant, amb controladors aeris militars i aquells controladors que no havien secundat la vaga van aconseguir regularitzar el trànsit aeri en un temps rècord. Acabada la vaga, els controladors van ser acomiadats massivament i re-contratats amb unes condicions radicalment diferents.

El que em sorprén és que alguna gent, poca també s’ha de dir, defensaven via twitter aquest ‘vaga’ i l’actuació feixista de l’Estat Espanyol al militaritzar l’espai aeri, com si això fos l’adveniment d’una militarització nacional, un 23F encober. Fins i tot he llegit comentaris al Facebook de ‘Hora 25’ on es preguntaven si es faria el mateix amb metges, infermeres o professors.

No entenc com es poden comparar col·lectius com els metges o infermeres amb els controladors. ¿De veritat algú creu que els controladors aeris estàn fent una vaga proletaria reclamant “els tres 8”? Vull dir: 8 hores per a treballar, 8 hores per la familia i 8 hores per descansar i salaris dignes? Si us plau, no em feu riure.

  • Un controlador aeri espanyol cobra, ni més ni menys, que 184€ de mitja per hora treballada, en front dels 93€ per hora treballada dels controladors aeris europeus.
  • Un controlador aeri espanyol treballaba de mitjana fins a 2009, 1200 hores per any, tenint dret a descansos del 33% en torn diurn i del 50% en torns nocturns, molt per sota de les 1200 hores efectives de productivitat per any treballat dels controladors de la resta de la Unió Europea
  • Amb la reforma de la jornada laboral dels controladors aeris espanyols, es marcaven tres torns de 1200 hores, 1300 hores i 1400 hores per any laborals de feina efectiva, es a dir: no s’inclouen els descansos ni l’activitat sindical.

En un moment de crisi brutal, de retalls per tot arreu a la classe treballadora (la de veritat, no aquests privilegiats) es fa molt difícil defensar aquestes condicions laborals i salaris que, de mitjana, pujen als 300 mil €/any i jornades laborals que, de mitjana, sumen 1200/hores any.

  • Un metge treballa, de mitjana, 1589 hores per any i cobra, a la pública, uns 35’000€/any
  • Una infermera treballa, de mitjana, 1776 hores per any i té un salari brut mitjà d’uns 27.000€/any

Per últim una vaga, una de veritat, no es fa contra el ciutadà o contra d’altres treballadors, si no contra la patronal. Per molt que sigui una protesta al sector serveis, no es pot tolerar el reguitzell passat de vagues encobertes i l’actual situació xulesca i de xantatge a l’Estat. Si es vol fer una vaga hi ha mecanismes de sobres per a fer-la, mecanismes legals i que fins i tot la ciutadania podria arribar a entendre si s’expliquen bé. El representant dels Controladors, en declaracions a la Cadena Ser, va demostrar viure en una altra galàxia i fer com si la cosa no anès amb ell. A les 10h del matí del dia d’avui, 4 de desembre, els Controladors encara no han comparegut en roda de premsa per a explicar la seva posició. Sense dubtes, la situació se’ls hi ha escapat de les mans. ¿Esperaven de veritat una altra cosa?

Per últim. Senyors, això no és una vaga: això es un Sabotatge.

Advertisements

One thought on “En peu, famèlics controladors!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s