TV3: desert informatiu Benedictí


Ahir vaig anar a sopar amb uns amics. A l’arribar al bar on vàrem voler cruspir-nos uns entrepans la tele tenia sintonitzada TV3. Un amic, molt mordarç, va preguntar-nos ‘Quina pel·lícula fan?’. A la pantalla no es veia cap pel·lícula, eren les 9 del vespre pasades i a TV3 feien l’Informatiu del vespre. Però s’havia de reconeixer que el comentari era un reflex d’una realitat: TV3 està volcada sense condicionants en la visita del Papa, mostra 24h al dia una pel·lícula de ciència ficció.

La visita papal ha creat un furor uterí als plató de TV3. El programa més volcat en la visita és, sense dubtes, ‘Els matins‘ on no es dubta en alavar les virtuts de la visita a més de silenciar, i si és possible criminalitzar, els moviments contraris. Repassem els continguts de ‘Els matins’ de Josep Cuní. Avui, divendres dia 5, s’ha entrevistat a Giovanni Maria Vian director de l’Observatore Romano, diari oficial del Vaticà, Federico Lombardi cap de premsa del Vaticà i a Eusebi Val, corresponsal de La Vanguardia Española al Vaticà. Si algú esperava a algún crític, no ja contrari, amb la visita, canviin de canal. Amb tot això, no acabo d’entendre què dimonis hi fot en Cuní a Roma, quan l’esdeveniment és a Espanya.

A la columna d’obertura d’avui, divendres 5, del propi director del programa diu moltes coses d’aquesta actitud que vull destacar. Al video en qüestió, en Cuní diu que ‘es va omplir la Plaça Sant Jaume dels contraris a que se li dongui a el Papa el rang de visita de cap d’estat‘. Mentida total i absoluta, ja que a la manifestació, a la qual vaig assistir, no es va negar cap rang de cap d’estat a ningú, sino que es va demanar que el Papa fos tractat com a qualsevol membre de qualsevol altre confessió, avançant cap a l’estat laic, com França, Alemanya, Holanda o Suècia. Tot i així, ¿a tots els caps d’estat que ens visiten se’ls hi deixa donar missa? ¿A tots els caps d’estat que ens visiten se’ls hi dediquen hores i hores de televisió pública? ¿Oi que no?

Els matins de TV3 no serien el programa insignia de la cadena sense l’inestimable ajuda de la Reina dels modelets de mercadillo i els tints impossibles: Pilar Rahola. Com he comentat, l’actitud de TV3 es fonamenta en donar a les notícies sobre la visita del Papa prioritat absoluta, ja sigui per algún tema important o sigui per una absoluta trivialitat (com dedicar 10 minuts a explicar quantes cadires s’instal·laran, a quins carrers i de quina manera a l’Informatiu de dijous, 4 de novembre), i silenciar totalment qualsevol notícia relacionada amb els contraris a la visita. Sigui una concentració com la del ‘Jo no t’espero’ (a la que no es va dedicar ni un segón per informar) o siguin les queixes veïnals, això ja no hi té cabuda a TV3. Però tornem a la reina dels tints rossos.

El dijous dia 4 l’entrevista del dia va ser al nou i flamant bisbe de Solsona, Xavier Novell, una altra entrevista buida basada en alavar al Sant Pare i ‘ballar sardanes’ (o sigui, parlar de temes patriòtics que tant preocupen als bons catalans), i allà la Rahola va dedicar-se a fer el que millor sap fer: Primer de tot ensabonar al nou bisbe i a l’esglèsia i, segón, canalitzar la seva intel·ligència per a criminalitzar als que no pensen com ella. En aquest cas els que hem col·laborat en la campanya ‘Jo no t’espero’ venim a ser, segons Rahola, uns covards que ens atrevim a criticar al Papa però no a l’imam de Lleida i destaca que ‘A partir del Concili Vaticà II l’esglèsia va entrar en la modernitat i va demanar perdò pels pecats passats‘. Naturalment la Rahola oblida que, precisament, Joan Pau II i Benet XVI són els que han abandonat el Concili Vaticà II, per tornar a la liturgia anterior a aquest concili, reintroduïnt, per exemple, les misses en llatí i d’esquenes als fidels, abandonades als anys 60. L’actual Papat marca el final del Concili Vaticà II i el retorn a l’elitisme.

Però podem seguir amb el reguitzell de parcialitats i veure a un altre membre il·lustre d’aquesta caverna catalana mediàtica, a la que anomeno Santa Espina Mediàtica (hashtag #santaespina) i repasar les paraules del guionista del programa i ex-extra a Nissaga de Poder Joan Julibert. Segons ell vivim en una societat ‘anticlerical’ més que ‘lacista‘. Els matins, com El Gato al Agua, la Cope o Libertad Digital, consideren anticlerical demanar la laicitat de l’Estat. Bé, és un gra de sorra més en el desert informatiu en que s’ha convertit aquesta setmana, i possiblement la setmana vinent, la redacció d’informatius de TV3.

Desert informatiu? ¿On queda l’actualitat? Doncs arraconada al fons de tot dels informatius, més enllà del minut 35 on habitualment hi trobariem les notícies menys rellevants. On està situada l’actualitat? Doncs a la campanya electoral. I què ha passat aquesta setmana que pugui afectar a la Campanya Electoral? Doncs que la fiscalia ha demanat l’obertura d’un sumari paral·lel per investigar la possible financiació ilegal de CDC. ¿Se’n parla a TV3? Sí, però després d’agobiar a l’espectador amb tones i tones de palla informativa sobre la visita del Papa. I si es parla de la campanya és en aquests termes tan amables per CDC.

M’agradaria estar sorprés d’aquesta actitud, però realment no ho estic. D’un temps ençà, TV3 ha passat de ser la televisió nacional de Catalunya per a ser, únicament, una burda tele nacionalista catalana.

TV3 és una tele dòcil que espera, amb ansietat, el retorn dels anyorats amos i no pensa deixar que res impedeixi un retorn còmode i plàcid. Espero que el crític televisiu màxim d’aquest país, Ferran Monegal, faci un monogràfic per a criticar aquesta actitud de criminalització dels moviments lacistes catalans, de prosel·litisme catòlic que destila la cadena i d’apagada informativa a l’alçada de la TVE d’Urdaci. Bé que critica actituds semblants quan teles privades com Intereconomía i públiques com Canal9 ho fan. Alguna cosa em diu que no serà així. Que ni en Monegal dirà res, ni es llegirà cap comentari en contra com els que es llegeixen dia sí dia també en contra d’Intereconomia i la seva parcialitat. Aquí, la nostra #santaespina ha decidit que sí, que Catalunya serà Catòlica o no serà, que la tele pública té la obligació de sobreinformar al voltant de la visita de Benet XVI i defenestrar els temes incòmodes pels amos que han de tornar. Si aquest tractament informatiu l’estigués fent Canal9 tots, absolutament tots estariem posant el crit al cel, ompliriem pàgines i pàgines per denunciar l’apagada informativa del canal, com defenestren les notícies de corrupció ‘dels amos’. Però a Catalunya criticar TV3 sembla que és com cremar una ‘Moreneta’ o netejar-se el cul amb una senyera. A Catalunya els símbols nacionals (Senyera, llengua i TV3) i l’Esglèsia (la Catòlica i el Barça) són intocables sota pena d’obtenció del carnet de mal català. En moments com aquest, fotos com la següent prenen un significat especial i abandonen l’esfera de l’anècdota simpàtica i fa imaginar què estarien dient alguns si a la foto hi apareguèssin personatges de l’esfera periodística i econòmica de Madrid.

De peu i d’esquerra a dreta, Josep Maria Xercavins, empresari immobiliari, Artur Mas, president de CiU, Enric Lacalle, president de Barcelona Meeting Point, José Antich, director de La Vanguardia Española, Josep Cuní, periodista de TV3, Antoni Brufau, president de Repsol YPF i Joan Maria Nin, director general de La Caixa. Sentats i d’esquerra a dreta, Sandro Rosell, president del FC Barcelona, Antoni Vila Casas, mecenes cultural, Arcadi Calzada, ex-president de Caixa Girona, i Antoni Puig, empresari. Foto d’abril 2009.

La pressumpte televisió pública de Catalunya (la que hauria de ser la ‘tele de tots’) queda reduïda a un canal amb un llenguatge que dista poc del llenguatge ultra-cateto i ultra-catòlic que transpiren TeleMadrid, Intereconomia, Canal9 o Antena3. Crec que mai havia vist una desfilada de capellans i llepaciris com a la que estem assistint a TV3, tant de dia com de nit, sigui a Els Matins, al Divendres, a l’Àgora o als informatius. Sort que al  Molina no l’han substituït, encara, per una monja que es digui Sor Tormento, que no faci res més que anunciar un sol de Divinitat per diumenge.

Advertisements

8 thoughts on “TV3: desert informatiu Benedictí

 1. Quantísssssssima raó!!! Ja fa uns dies que m’ho comenten alguns coneguts i amics i, la veritat, no m’hi havia fixat gaire. “Els matins” fa temps que ja no els veig, el Cuní em sembla un periodista intel·ligent però cregut que es creu superior de tota la resta de mortals i que la seva opinió és la única vàlida.
  Es nota també molt en els esports. últimament els telenotícies només tracten d’enaltir al barça tant com puguin i despotricar tan com es pugui del madrid. Vergonyós.

  1. És una cosa lamentable que ho llegeixes i escoltes a tot arreu: twitter, facebook, bars… TV3 està ‘desmelenada’, cada cop més a la dreta, més tendenciosa, parcial… i cutre. Cada cop dissimulen menys les ganes que tenen de que tornin ‘els amos’ i ho demostren així: enaltint el nacionalisme mal entés (si es que es pot entendre bé el nacionalisme sigui quin sigui), afegint-hi la religió per a alimentar el discurs de la ultradreta holandesa de que ‘un musulmà’ no pot ser d’aquell país i sobretot: criminalitzar als que no pensem com ells.

   TV3 hauria de fer com va fer Televisió Espanyola: dinamitar-la i crear una nova organització que la gestioni. El resultat és que ara mateix és el millor canal d’Espanya, el més vist i, francament, els informatius són amb diferéncia els més imparcials. És la meva opinió, que consti.

   Jo també crec que tant la Rahola com en Cuní son MOLT inteligents, però tant una com l’altre es pensen que estan per sobre del bé i el mal i això fa molt de mal a la cadena. I sobre el FCB… mira, ni en parlem, perque qualsevol dia ens explicaran de quin color, olor i textura fa la caqueta d’en Messi com a notícia del dia.

 2. Afegiria un detall de com avui en dia els mitjans van per una banda i la realitat per l’altra. Fixa’t en la foto que has posat de la Rahola: l’enquesta que proposa sobre les consultes d’autodeterminació sembla feta a Mart, enlloc s’ha arribat a un percentatge de participació ni remotament proper al que indiquen els vots per sms.

  Ja m’agradaria a mi que un dia el 94% dels catalans anessin a votar!

  1. Gràcies per llegir-me i per comentar, primer de tot.

   La imatge de la Rahola és prou explicita de com TV3 ha deixat de parlar de Catalunya per parlar d’una idealització d’aquesta, idealització en termes únicament nacionalistes. Han tancat els ulls a la realitat. La societat catalana va per un lloc, TV3 i els polítics per l’altra… però després es queixaran si l’abstenció supera el 50%.

   Aviat vull dedicar una entrada a aquest país que alguns volen autodeterminar anomenat ‘Lluna’…

   Salut!

 3. Completament d’acord! i mira que jo havia defensat la pluralitat de TV3 amb programes com 30 minuts o Polónia, enfront a Telemadrid o Canal 9. Peró no, des de fa uns mesos es dediquen a fer proselitisme convergent 24h don’t stop.

  Rahola és una neocon ferotge de manual, en compleix tots els tòpics: ex-progressista renegada que viu obsessionada amb l’islam i en imposar la partitocràcia manu militari a on faci falta. I en comptes d’estar a Intereconomia o a Salvame la tenim a diari a la televisió pública fent la seva fel·lació diaria a Artur Más.

  Peró es que això no està passant només a TV3: TOTA LA GENERALITAT ja està fent el canvi a CIU, posant-ho tot a punt per quant arribin els seus amos veritables. Al Departament d’Arqueologia han decpaitat a la seva directora general, molt vàlida i competent, per posar en el seu lloc l’antic director pujolista, un iaio que repapieja… a dos mesos de les eleccions!!!

 4. Estic completament d’acord amb el que dius de Tv3. Jo he estat un seguidor d’Els Matins durant anys però després de veure que la setmana passada tots els tertulians donaven suport a la visita i criticaven que Zapatero no hi anés em vaig sentir tan exclòs que he decidit no tornar mai més a veure aquest programa. Durant els dies anteriors a l’arribada del Papa si Franco hagués aixecat el cap i hagués vist Tv3 l’única la cosa que no li hagués agradat és que fos en català. La veritat és que em sap molt de greu dir-ho però si una futura Catalunya independent ha de tenir una Tv3 tan catòlica i provinciana com aquesta actual em sembla que prefereixo exiliar-me a Chueca … Per cert als mitjans internacionals no es va parlar pas de que el Papa parlés en català sinó de que va ser rebut amb una petonejada gai …

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s