Lo toro porta la senyera?


De petit, durant les vacances d’estiu no era extrany veure al meu pare, avi i oncle matern asseguts davant d’una tele en color tot veient curses de braus. Recordo que els hi encantava pero a ma mare i ma germana ens repugnava. ‘Pobre toro, què els hi ha fet?’ pensava jo amb 4 o 5 anys. Ara de gran penso que les curses de braus o els correbous són d’una crueltat inacceptable i que s’han de prohibir, sense excepcions.

Negar que els toros han creat gran afició a Catalunya seria dir mentides. Barcelona va tenir fins a 3 places de toros en funcionament simultaniament: les Arenes, Monumental i Barceloneta, sense oblidar les escoles de torerus que improvitzaven curses de braus al mig del carrer. Un record simpàtic d’una Barcelona fosca i en blanc i negre. Avui Barcelona i Espanya són en color i a Barcelona només hi queda la Monumental, sempre mig buida. No queden escoles de toreros i “l’art del toreig” a Barcelona sembla estar a punt de passar millor vida a partir d’aquest dimecres, sumant Catalunya a la curta, pero creixent, llista de regions i ciutats on, per llei, no es pot celebrar la mal anomenada ‘fiesta nacional‘: Canàries, Cèuta, Lugo i Càdis. L’enquesta Investiga de 2006 mostrava que únicament el 26,7% dels enquestats tenien interès pels toros. Un impresionant 72% deia no tenir-ne cap interès. A la vista d’aquestes dades no es fa extrany que les curses de braus estiguin subvencionades amb 500 milions/€ al 2007 i 600 milions/€ al 2008.

La prohibició de les curses de braus es remunten a l’aparició de la festa en sí. Deixant de banda que Ciceró, durant la República Romana aborria els espectàcles amb animals, la primera prohibició en ferm la va der el papa Pius V al 1567. Més tard el Rei d’Espanya Felip II va suplicar un aixecament parcial basant-se en el caracter religiós de la festa. Els Borbons, hereus de la il·lustració francesa, i la aristocràcia del segle XVIII també detestaven les curses de braus. Felip V va prohibir que se’n celebressin a la cort. Carles III al 1771 la va prohibir a tot el territori nacional, però el poble va continuar celebrant-ho. Carles IV ho va tornar a prohibir al 1805. Durant la guerra de la independència, les Corts de Càdis van debatre sobre aquesta llei, finalment van aixecar la prohibició. L’últim cop que es va debatre la prohibició al segle XIX va ser al 1877, quedant rebutjada per impopular. Durant la Segona República el debat va entrar a les Corts, però de nou va ser rebutjat. Curiosament per nosaltres ara, van ser els diputats catalans els que es van oposar a totes les abolicions durant el segle XIX i la 2a República.

Es podria dir que els temps canvien, i de l’afició catalana als toros hem passat a l’aborriment. Els toros a Catalunya, sense debats ni lleis, estaven socialment morts, havien quedat reduits a un espectàcle execrable per turistes que, moltes vegades sortien horroritzats de la Monumental. Tot i així, a Catalunya el debat sobre els toros ha girat massa sovint en torn a la ‘cosa identitària‘ i què és o no és català, en un altre intent de buscar l’escència de Catalunya sense interferéncies, cosa que sempre he criticat. Per sort aquest debat parlamentari, el que amb tota seguretat desembocarà en la seva prohibició, no ha tingut gaires arguments identitaris o de confrontació d’identitats i sí aspectes culturals, veterinaris i antropològics. Això demostra que es pot debatre sobre temes ‘espinosos’ sense exabruptes. No és lògica, doncs, la postura de fer una excepció en el cas dels corre bous que es celebren a les terres de l’Ebre, on es provoca al toro amb bastonades, patades o estirades de cua. En ‘toro embolat’, se li coloquen toxes a las banyes. Les torxes  provoquen moltes vegades la ceguesa o l’embogiment de l’animal, que el fa perillòs quan se’l retorna a les deheses, i el seu posterior sacrifici. Això sembla ser que sí és tradició i cultura catalana.

Només puc entendre l’excepció en clau pateticament electoral-identitaria. En aquest cas la festa de corre-bous  és defensada pels sectors més nacionalistes que parlen de tradició i cultura, també per CiU i ERC i fins i tot per ICV, a la vegada denigren que les curses de braus per ‘espanyolistes’. Tant ERC com CiU tenen a les terres de l’Ebre un graner de vots considerable que no poden malmetre.

Crec fermement en l’abolició de tots els espectàcles amb animals hi hagi o no mort. Crec també que crear ‘excepcions’ segons criteris absurds de això és cultura catalana i allò no‘ només dona arguments a aquells que estàn en contra de l’abolició dels toros, presentant-se com a víctimes d’una inexistent persecució.

Aquesta excepció, ridícula i insostenible a la vista dels arguments donats per abolir les curses de braus, portarà problemes. Allà on s’han abolit les curses de braus, com Canàries o Ceuta no s’han abolit expressament, sino que s’han abolit tots els espectàcles on hi hagi un maltractament animal, sigui del caire que sigui. Aquí abolirem únicament les curses de braus, titllades d’espanyolistes tot i haver tingut gran arrelament a Catalunya, però no els correbous, que seràn blindats com a festa d’interès nacional català i que en canvi tenen el seu origen a Castella, és aquí també on estàn més exteses. Tant un espectàcle com l’altre es basen en la tortura de l’animal, si més no als correbous la mort de l’animal no és pública, si no un cop ha acabat la diversió, d’esquenes a tothom.

És moralment reprobable prohibir una cruelatat festejada en nom de la cultura i la nació mentre se’n permet una altra festejada en nom dels mateixos motius. Es crea un greuge comparatiu incomprensible a la vista dels arguments antitaurins i només sostenible si ens atenem a motius folklòrico-patrioterus: és a dir si al toro li clavem ‘banderillas’ amb la rojigualda ho hem d’abolir, si li calem foc a les banyes i li ‘fotem de garrotades al llom’ del toro mentre sonen ‘Els segadors’ llavors és una festa d’interès nacional. Nacional català, s’entén. O es prohibeixen tots els espectàcles amb animals o els permetem tots.

Per últim, i com a curiositat, us deixo aquests noms:

Francesc Sancho (Diputat de CiU), Félix Rodríguez de la Fuente (divulgador naturalista), Daniel Andreu (aldalde de l’Aldea, ERC) Miguel de Unamuno (escriptor castellà de la generació del 98), Pilar Rahola (Opinadora professional)

I aquestes frases

1. La fiesta nacional es la exaltación máxima de la agresividad humana.

2. Ahí están los toros embolados o ensogados que se practican en las Terres de l´Ebre, y que compiten en crueldad con el propio toreo.

3. Siempre me han aburrido y repugnado las corridas de toros.

4. Sin toros no hay fiesta y sin fiesta no hay pueblo

5. Estamos muy preocupados, si se prohibiera la gente se movilizaría

Sabeu qui ha dit què en aquest debat?

Advertisements

24 thoughts on “Lo toro porta la senyera?

 1. Felicidades por tu artículo porque, a pesar de estar en desacuerdo con la prohibición, es coherente y preciso.
  Solo discrepo en el fin del artículo, pero mucho me temo que son opiniones irreconciliables. Partiendo de las acertadas premisas de tu artículo, en primer lugar quiero apuntarte que la afición por los toros en catalunya está muy vigente. Y eso es complicado pese a contar con el rechazo de las administraciones catalanas. Cuando hay un buen cartel, la afición de barcelona llena la plaza. Lo que se dice de los turistas es bastante equivoco. Solo hay que ir a la plaza para darse cuenta de que las localidades de sombra suelen estar siempre llenas, cuando hay un cartel atractivo. Es como decir que como no se llena el camp nou cuando viene el numancia no hay aficion al futbol. Cuando viene José Tomás las localidades se agotan en un par de horas… Por eso me planteo si es correcto el PROHIBIR la afición a toda esta gente, entre las cuales me incluyo. Por la contra, se opone por parte de los prohibicionistas el derecho de los animales. Jurídicamente esto es una barbaridad, pues los derechos individuales de las personas no son jurídicamente confrontables a los de los animales. Es evidente que no se pueden arrogar los mismos derechos a los animales que a las personas. Al menos en nuestro ordenamiento jurídico así lo contempla.
  Ahora toca ver el respeto y el rigor de los parlamentarios al ordenamiento jurídico al que se deben. Lo planteo de una forma muy sencilla. Considero, al igual que otras muchas personas, que el toreo es un arte. Aunque solo fuera yo el que lo creyese asi, si se me prohibiera expresarme estarían conculcándome el derecho a la libertad de expresión, el cual es un derecho fundamental. No es cuestión de que la mayoría lo encuentre o no mas o menos bárbaro. La cuestión es que hablamos de una expresión artística de los hombres, la cual se produce desde los albores del ser humano. Prohibir eso, es prohibir algo que llevamos muy dentro muchos seres humanos. Si puede resultar cruel, por cruel no deja de ser humano. Al margen queda la cuestión de la moda prohibicionista de nuestro estado, que sigue la moda ultrareguladora occidental. Todo esta regulado… Todo! Conste que opino sin abandonar mi condición de jurista, pero me parece una barbaridad lo que esta ocurriendo. Hace un tiempo teniamos un dictadura que nos negaba la libertad a los individuos. Ahora tenemos la libertad de elegir a nuestro gobierno. Pero una vez hemos elegido, el gobernante de turno se encarga de acotar nuestra “libertad” ahogándola hasta tal punto que el concepto “libertad individual” queda herido de muerte. Sobre esto no pondré ejemplos. Nuestra vida es un ejemplo… Me gusta mi ciudad, pero me gustaba mas en los 80… Creo que es la única época en que de verdad hemos sido libres… Bueno, este alegato por los viejos tiempos me viene al pelo para la cuestión que nos atañe… Por qué prohibir? Tiene derecho a decidir el estado sobre cuestiones que implican a las libertades mas fundamentales del hombre? Cuando ponen una camara en una calle nos dicen, “es por su seguridad”. Por qué no dicen también “es contra su intimidad.” Con los toros se ha aprovechado el argumento de los derechos de los animales, concepto abstracto y etereo, que no viene desarrollado en ninguna norma legal. Piénsenlo bien. No crean que no me da pena cuando muere un toro, y ardo en colera cuando algún inutil desangra un toro a pinchazos. Lo que me pasa es que no soy hipócrita. Atiendo con gusto al antitaurino que se declara vegetariano. Ese es coherente. Eso si, no entiendo al antitaurino que come carne. Saben las condiciones de vida del ganado que consumimos? Si las conocen deberian de prohibir el consumo de carne. No encuentro mas cruel la lidia de un toro que a la vida que someten a un pollo desde el cascaron hasta el matadero. Eso también es crueldad animal.
  Por último, no os puedo negar que el toro sufre en la lidia. Seria absurdo. Solo quiero que entiendan que nos encontramos ante una cuestión en la que se confrontan dos derechos opuestos. Ya he explicado el porque de mi elección. Ahora quiero que entiendan que el taurino merece un respeto, y no puedo entender a quien insulta y veja a los que van a la plaza sin haberse parado a pensar el por qué esa gente va a la plaza.
  Un saludo y espero no haber ofendido a nadie con mis opiniones.

 2. Eii! Que ICV és l’únic partit que va votar en contra dels Correbous!

  A part d’aquest petit detall un excel·lent post ple de referències històriques que evidencien com els monarques il·lustrats ja volien abolir aquesta pràctica degenerada!

  De fet no té cap sentit fer una identificació de braus=espanya, ja que Companys era taurí la la Placa d’Olot és la més antiga de l’estat. Es simplement estar a favor de la raó o dels instints assassins i macabres!

  Jo tb he fet un post sobre el tema (coincidim per enèsima vegada!!) però des d’una perspectiva més petarda ajaj

  1. Gràcies per la correcció del detall d’ICV, ara mateix ho rectifico.

   M’ha faltat la referència a Companys! Veus… ains, si ja deia jo que em faltava alguna cosa.
   Trobo que la equació ‘Corridas=Ejpañña’ és molt sectari, i per desgràcia aquesta idea és la que demà semblarà haver guanyat la batalla, ja que no es prohibirà l’espectàcle amb animals, sino només les ‘corrides’ de braus. A vegades sembla que es busca ‘arrencar’ qualsevol ‘infecció’ d’espanyolisme que pugui patir la santa, pura i casta cultura catalana, com si les cultures fossin hermètiques i la seva preservació depengués de l’endogamia.

   Paso a llegir el teu… demà tindrem el dia mogudet amb la prohibició.

   Salut!

 3. ok… Vamos a ponernos a prohibir…
  1. Los goticos. Todos prohibidos, les gusta lo violento y lo macabro…
  2. Tele 5. Por todo. Sexismo, populismo, etc.
  3. Los que tienen pajaritos en jaulas, iguanas.
  4. Los que tienen acuarios.
  5. A los niños que juegan con hormigas u otros insectos.
  6. Los cotos de caza/caza deportiva.
  7. Los sadomasoquistas… Se pegan, les va dar dolor y recibirlo…
  8. … La saga torrente. Todo lo cutre y feo esta ahí dentro…
  9. Lo que se le ocurra a algun politico iluminado…

  Pd: indispensable leer con ironía…

  Saludos

 4. Bones, podria entrar “al trapo” (expressió taurina) però l’entrada de jsanchezrozco em sembla prou explicativa y assenyada. Alguns apunts ràpids que he d’anar a la llar d’infants a buscar al petit:

  a)a part de tot el que s’ha dit, quan els toros desapareguin, despareixerà una espècie animal i l’hàbitat on viu (la dehesa)

  b) ho sento, però a Catalunya, per molt que ho intentin disfressar sí que és un tema antiespanyol. No se, però se m’acudeixen vintmil ocasions de patiment animal molt més cafre que les curses de braus. Si aneu a algunes granges (de pollastres, de conills, de tosinos, de vedelles, del que vulgueu…) veureu situacions d’indignitat animal, no com passa amb els toros, on un animal que ha viscut més de quatre anys en el seu hàbitat natural, ben cuidat, se li dóna una mort digna, sí, digna, on té una oportunitat, per petita que sigui, de defensar-se, on mostra la seva verdadera naturalesa (feu-li el que li fan a un toro a qualsevol altre animal, a veure si respon igual)…a lo que anava: per què tots aquest ultradefensors dels animals a CAT no munten les mogudes que munten amb esl toros, en els altres casos? Per què no van al ramader i li diuen “assassí””sàdic” etcetcetc, com hem d’aguantar els que ens agraden els toros?? Doncs perquè en realitat no és una qüestió de defensa de l’animal, es tracta de que al govern hi ha un partit que basa tota la seva reafirmació en l’odi, en l’odi a tot el que sigui espanyol, que es ERC.

  c) el veure’ns als amants de la festa dels toros ( no nacional, ara hi entraré) com una colla de fatxes és una cosa del dictador Franco que es va apropiar de la festa dient-li la Fiesta Nacional, alternant amb toreros, i fent el merda. Com en tantes coses en aquest país, ell tambñe en té la culpa.

  d)Si ens voleu dir fatxes, sàdics, sanguinolents, maltractadors, etcetc, sí ho som, com Picasso, com Miro, com García Lorca,com Hemingway…algo tindrà aquest espectacle repugnant, que va tocar la fibra a artistes com aquests, oi? doncs si és que hi ha gent que hi veiem ART

  E) algo s’està fent malament, quan a la gent que ens agraden els toros, ens hem d’amagar. Vivim, literalment, dins de l’armari.

  Merci un cop més Pere, per oferir-nos aquest espai de debat.

  Salut i República!

 5. Bé doncs, ja està, una cosa més prohibida, per aquells que fa 40 anys deien allò de “prohibit prohibir”. Catalunya, on collons vas?? :-((

 6. Gracias jordi… Yo tambien soy facha, al igual que Lorca, que Goya, que Picasso o como Hemingway. Soy un barbaro que come carne roja, porque soy humano, un depredador, y no reniego de lo que soy, un animal que tiene el don de la consciencia.
  Eso si, soy un poco menos facha que aquellos que me rompian el retrovisor del coche cuando aparcaba cerca de la sede de erc y los de la jerc tenian reunion (14 veces) por llevar una pegatina
  del toro de Osborne pegada en el maletero. Soy facha porque no sigo la corriente, y no bailo al son de la santa espina, aunque me emocione serrat. Ah! Serrat, al menos a el lo invita Sabina por San Isidro. La gente olvido como las plazas de Toros se llenaban de fachas que protestaban contra franco y se atrevian a hacer alli lo que no habia narices ni en el camp nou… La cosa es que nunca hubo narices de meterse con el publico taurino…
  Nos quedan toros hasta el ’12. Intentare ver a Jose Tomas antes de eso. Seguro que la faena que haga sera eterna…
  Para bajonazos a traicion esta el parlament de catalunya, y los borreguitos que lo habitan. Borregitos con poderes, pero borreguitos… Que lastima me da hoy Catalunya. Que lastima y vergüenza siento ahora mismo de ser catalán, y haber colaborado con mi voto a que un puñado de parlamentarios me malrepresenten. Ya he explicado en mi post que no es una cuestión de que nos gusten o no los toros. Se trata del derecho de unos hombres a otros de prohibir una forma de expresión cultural…
  Bueno, una cosa mas prohibida… Puestos a prohibir… Por que no prohibimos la policia,… Pero toda! Mossos tb. Tambien prohibamos el islam… Tienen constumbres barbaras y discriminan a las mujeres. Prohibamos también el catolicismo, y los testigos de Jehova…
  Todo… Las religiones alienan al hombre moderno, y estan en contra del uso del preservativo, lo cual provoca muchisimas muertes en africa… Por no hablar de que condenan la homosexualidad y toleran la pedofilia… Pues venga, prohibidos ya. Prohibamos que las señoras lleven anillos con diamantes. La obtencion de los mismos provoca muertes, pobreza y sufrimiento en africa… Y prohibamos al barça y al espanyol. Todos sabeis que el futbol se juega con balones que fabrican crios en el tercer mundo.
  Ah! Y el pais que no cumpla, lo invadimos… Como bush!
  Ostras, me acabo de dar cuenta de que ya no tengo tan claro quien es el facha…
  Requiem por un arte asesinado…

 7. Jordi, JSanchez, calma chicos 😉

  Yo estoy con el corazón dividido, así lo he mostrado en http://wp.me/pXeSq-2O

  Creo que los toros en Cataluña estaban muertos socialmente por los motivos que expongo en este post. Creo, también, que el debate ha sido maduro. Pero no me quito de encima darle, en parte, la razón a la portada de hoy del ABC: ‘No son los toros, es España’. Digo en parte porque en las Canárias está prohibido desde 1991, y lo impulsó allá el propio Partido Popular. No veo portadas del ABC condenando eso.

  Sobre lo de la portada del ABC sí que creo que, desde algunos sectores del sectarismo catalanista (¿fascismo catalán?) se ha vendido esta prohibición no como un acto de prohibición de un espectáculo, en mi opinión repugnante, de asesinato de un animal, como un acto de ‘eliminación’ de ‘infecciones españolistas’ en la cultura catalana. Ahí está el error. Se hubises podido subsanar prohibiendo, como he insistido mil veces, también los ‘correbous’.

 8. A mi lo que me sorprende es que aun nadie me ha rebatido mis argumentos, como no se han rebatido los argumentos de las asociaciones taurinas que expusieron en el Parlament. Sencillamente se les ha ignorado a pesar de que la razón les amparaba… Bueno… Propongo que se solicite una cuestion de constutucionalidad. Encuentro que la reforma de la ley vulnera claramente el art. 24 de la CE…
  Y si no, hacemos como Montilla… No acato la ley, como el no acata las sentencias… En fin… Que disparate…

  1. Si viola la Constitución lo llevaremos al TC, ¿no? Pero también llevaremos la prohibición en las Islas Canarias, ¿no?

   ¿O haremos como el Estatut? que artículos declarados inconstitucionales para Cataluña, son plenamente constitucionales en Andalucía, Castilla y León o Comunidad Valenciana.

   Hay veces que las votaciones se ganan y otras se pierden. Es parte de la democracia. No podemos estar llevando todo lo que se pierde al TC, como si el TC fuese una Tercera Cámara Legislativa tras el Senado y las Cortes.

 9. pero, a més, hi havia necessitat? tothom que segueixi unamica elmón del toro, sap que vivim temps de decadència, que és una festa que se l’estan carregant des de dins! Però és clar els antitaurins, molts d’ells amb un odi envers la gent que ens agrada això, que em fa pena, i ràbia i em cansa, no vull discutir amb aquesta gent…
  Com alguns comentaris d’avui mateix a la web de diferents diaris…erene del tipus …”m’alegro de que hagin prohibit aquest espectacle indigne, sàdic, i sanguinari, blabla, perquè els taurins només saben que insultar” coño! i vostè que fa? perquè als arguments que exposem els que ens agrada, poques o nul.les respostes els hi donen,…però en fi… que em cansa. Que aquest punyetero país, em cansa, amb discusions estèrils, sobre temes que realment tenen molt poquet d’important…
  No feia capfalta prohibir, no de debò… les curses de braus desapareixeran, i no perquè les prohibeixi cap parlament. i amb elles desapereixerà un animal, un hàbitat i un art.

  Tripartit: decepció rere decepció.. i encara espereu que vagi a votar??? ja je ji jota.

  1. Jo estic esperant que diguin quan són les eleccions per muntar un viatget a algún lloc, lluny d’aquí i tornar al dilluns següent de les eleccions… ah! i oblidar-me de demanar el vot per correu.

 10. Bueno, ayer fue un dia movidito, al menos para mi, en el facebook. A diferencia de aquí, donde reina el respeto a las opiniones de la gente, en facebook me pusieron a parir. La cosa paso de castaño a castaño oscuro cuando mentaron a mi madre en la discusión, que ya veis la pobre, 10 años que lleva muerta la de toros que iba a torear… Bueno, creo que lo que más pena me ha dado de todo, es que las personas que me insultaban eran todo gente bastante joven. Yo tengo 31, tampoco voy con bastón, pero me da escalofrios el poco nivel dialectico que tienen las nuevas generaciones. Es palpable el descenso de nivel de los parlamentarios actuales, respecto a los de la época de la transición… Comparar a Pujol con Mas, Maragall a Montilla, González a Zp, Fraga con Rajoy o Anguita con Llamazares es como comparar a Aretha Franklin con Britney Spears…
  A nivel de calle pasa igual. Las generaciones que suben a la mínima que se les plantea un conflicto saltan al insulto, y al esto lo hago yo porque si y por mis cojones…
  Lo que quiero decir con todo esto es que hemos cambiado los toros por borregos… Ese es el futuro que nos espera…
  Saludos a todos, taurinos o antitaurinos por igual. Mientras sepamos discutir, llegaremos a algo. Cuando perdamos eso, a lo que llegaremos es a las manos…

 11. Excel·lent text! En efecte, prohibir les curses de braus i permetre els correbous (o fins i tot declarar-los festa nacional catalana) no és només un greuje comparatiu, sinó també la prova de les motivacions polítiques i no pas animalístiques d’aquesta prohibició.

  Ficaré un link amb el meu blog, tot recomant aquest.

  Salut!

  1. Jo insisteixo: si és prohibíssin totes les festes i espectàcles públics on hi hagi maltractament animal amb o sense mort, estaria defensant la prohibició. Jo detesto els toros, pero encara detesto més que es manipuli als que creiem que qualsevol festa amb tortura d’animals ha de ser prohibida. En aquest cas els de PROU o bé no saben on s’estàven ficant o bé ho sabien perfectament i s’han deixar manipular.

   Torno al ‘leidmotiv’ de tot l’article: o les prohibim totes o no en prohibim cap. Pero prohibir una i protegir l’altre és un acte d’hipocresia identitaria.

 12. Totalment d’acord amb jsanchez.
  Jo sóc un cobard i al facebook em vaig aguantar les ganes, perquè passo de l’insult. Ja sense dir res he hagut de llegir comentaris on hi veig tant d’odi, tant de sectarisme, tanta violència, que fan por… en fi, que no hay mal que por bien no venga. Hauremde començar a fer “turisme taurí” i quan vulguem veure alguna corrida, haurem de muntar un viatget…ai!!

  1. Jo crec que s’ha d’expressar la teva opinió, però també saber on l’expresses. Jo no em posaré a defensar la unitat d’espanya a un sopar de Reagrupament, no?

   Igualment la cosa sembla que estarà animada i que ni de bon troç s’ha acabat aquí. Tot apunta a que el PP tractarà d’impulsar una llei que declari les curses de braus a tot l’estat com a interès nacional, amb el que no es podrien prohibir. Espero que per coherencia, el PP aixiqui la prohibició a les Canàries i no caiguem en contradiccions com les de l’Estatut, on a Andalusia és constitucional el que a Catalunya es intolerablement contrari a la constitució.

   Veurem.

 13. Clar, és el problema que té aquest país en tantes coses, la causa dels toros la va fer seva la dreta des dels anys 50, fins ara. També per això suscita tant d’odi en molts sectors de l’esquerra. Tot i que hi ha molts artistes i intel.lectuals d’esquerres queactualment que els hi agraden els toros, com el Sabina, Serrat, la Almudena Grandes, Aute, ja fa més de mig segle que es veu com “de dretes”.
  Però si llegim una mica veurem que aprincipis de segle, la cosa no era així per a res.

  No m’agrada que el PP defensi els toros, serà polititzar un tema; els que han de decidir el seu futur ha de ser l’afició.

  Salut i República!

  P.D, per cert, un altre tema polaritzat… el dia en que creixi el nombre de republicans de dretes, tindrem molt de guanyat…

 14. Que va Pere… Yo estaba discutiendo afablemente con una amiga, cuando empezó a meterse gente que venia directamente a insultar. Si esto hubiera sido la barra de un bar probablemente me hubieran dado un botellazo por la espalda. Respecto a la incoherencia del PP, es evidente. Como en casi todo lo que hacen los dos grandes partidos… Te avanzo que no será esta la excepción y no tocaran canarias… Por cierto, en la ciudad de Cádiz manda Teófila, creo… Un personaje allá donde los haya…
  No se si os he explicado alguna vez que estuve un tiempo saliendo con una chica que vivia encima de una sede la las jerc… Yo tenia un Renault 19 blanco. Llevaba en el maletero una pequeña pegatina con la silueta del toro de osborne. Hablo de la época en las que se suscitaba la “provechosa” polémica del cat en las matriculas y aparecían las primeras pegatinas del burro català -precioso animal, por cierto-. La cosa es que cada vez que me quedaba a dormir mi coche amanecia con el retrovisor descolgado, o en el suelo.
  Lo curioso es que aquel modelo de coche, el retrovisor era tan facil de desencajar como de volver a encajar, y su estructura externa era más dura que una piedra… La cosa es que lo arreglaba con facilidad, y al dia siguiente volvia a estar alli mi coche con su retrovisor intacto…
  Fueron decenas de veces las que tuve que encajar aquel retrovisor. Tantas como los brotes de estupidez de aquellos niñatos de la jerc…
  Esto sirva solo para denunciar la estupidez humana, que unos dias es de un color y al siguiente del contrario…
  Saludos a todos…

 15. […] Aquests dos articles els he trobat força encertats. També, com en Pere, crec també que en Savater pixa fora de test (com gairebé sempre, o sempre) a El País. En canvi, en Josep Ramoneda no defrauda i escriu un bon article d’opinió, a El País també. Una última cosa que també he sentit (tot i que no tant), és que tan CiU com el PSC ha deixat llibertat de vot. És bo? En general sí, però si les llistes electorals són obertes. Sinó, no té gaire sentit. Com a resum, la vinyeta d’en Forges. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s